Mombasa - Afrikan salainen helmi

Jambo!Jambo! Se on se sana, mitä kuulet useasti kun lähdet Afrikkaan. Päätimme suunnata Afrikkan Mombasaan ennen Sansibarille matkaamista. Mitä kaikkea Mombasa tarjosi ja missä kaikessa sinua huijataan? Lue loppuun niin matkasi taittuu helpommin.Mombasa beach

Nyali beach

Nyali beach

Nairobin kenttä

Nairobin sisälennoille tarkoitettu kenttä oli kuin ulkorakennus. Usko tai älä, niin lentokentällä on yksi ulkokahvila ja ulkovessa. Afrikassa kaikki on aina myöhässä ja mekin odotimme jopa 1,5h extraa. Matkustimme koneella Nairobista Mombasaan. Meidän piti jäädä Nairobiin, mutta juuri ennen saapumista, siellä oli niin paljon terrori-iskuja, että jätimme väliin. Sisälentoakaan ei tehty turvallisesti, sillä lensimme koneella, jonka EU on asettanut mustalle listalle. Odotin kyllä paljon kauheampaa - kone oli ihan ok kunnossa. En nyt silti suosittele näitä 'mustanlistan' koneita. Taso oli Kuuban kanssa samoissa. Joku penkeistä voi puuttua. Ihan normaalia, että joku osa koneesta on teipattu kasaan ja kone on aina ( siis poikkeuksetta) myöhässä. Selvittiin tästä. 

Kuitenkin vessakokemus jäi syvästi mieleen, sillä kentällä oli tosiaan ulkovessa, jonne piti ihan 'matkustaa'. Ei tietenkään vettä/vessanpaperia/lukkoa tai mitään muutakaan mitä normaalisti olisi... Afrikka vaatii hermoja ja aivan toisenlaista seikkailumieltä. Jos on tottunut pysymään mukavuusalueella, en suosittele kohteeksi ;)


Nairobin kotimaanlentokenttä. Vessa on tuolla vas.reunalla, jossa on isompi puu. 

Maisemia vaarallisesta potkurikoneesta

Käytä überia

Toimii hienosti jos saat vain jostain Wifi yhteyden. Wifi saattaa olla välillä kiven alla, mutta uberin hinnat ovat noin 3 osa siitä mitä sinulta tullaan veloittamaan. Matkasimme Nyalista Diani Beachille. Uberin kanssa hinnaksi tuli noin 5000 KES, eli noin 50 euroa. Tuk tukkien hinnat ovat neuvoteltavissa.

Ota mukaasi kangaskassi

Keniassa on kieletty muovipussit. Tämä koskee myös tax-free pusseja, joten ota mukaasi kangaskassi. Jos kassi unohtui, niin kaupoista saa kyllä ostettua isoja kestokasseja.

Vertaile hintoja

Hintojen vertailu on kannattavaa, sillä jokainen Kenialainen tahtoo ottaa hieman välistä. Olimme kahdessa eri hotellissa Mombassa. Ensin Nyali ja Bamburi beachin rannalla ja tämän jälkeen vaihdoimme Diani Beachiin. Hinnoissa on eroja. Selkeästi Nyali ja Bamburi beachilla oli hieman halvempaa, mutta meitä yritettiin huijata hinnoilla varsinkin lasiveneiden kanssa. Bamburissa meille ehdotettiin koko päivän retkeä 4000 KES hlö. Eli jopa 80 euron hintaan koska meitä oli kaksi. Hinta oli niin suolainen, että päätimme jättää väliin. Sama retki Dianilla tarjottiin hintaan 3000 KES kahdelta. Huikea ero!

Ota rahaa mukaan - sillä kaikki on kallista


Nyali hotel 

Nyali

Diani

Uskomatonta kyllä. Afrikassa on kallista. Turisteille hintoja keksitään hatusta ja se otti suunnattomasti päähän. Mekkojen ja paitojen hinnat olivat 15 - 25 euron pintaan. Suomesta saa halvemmalla! Myös hotellien hinnat olivat korkeita verraten niiden laatuun. Maksoimme kolmen tähden rantahotellista 110 euroa yö ja taso oli aika surkea. Dianilla taas hotellivaihtoehtoja oli enemmän mutta hinnat pyörivät 100-200 euroon yö, jos tahtoi yhtään parempi tasoista. Keniassa on myös ns. Apartments-tyyppisiä ratkaisuja, näitä kannattaa kuitenkin välttää, sillä niihin murtaudutaan useasti ja vaikka halpa hinta houkuttaa, voit menettää matkakassasi nopeasti. Jos kuitenkin päätät nukkua tällaisessa, kannattaa kuljettaa tavaroita mukanaan. Huoneistovarkaudet ovat yleisiä.

Laita kaikki luukut kiinni, kun poistut huoneistosta

Apinat ovat aika vekkuleita. Ne osaavat avata terrasien ovia. Joten ellet lukitse ovia ja sulje ikkunoita joka kerta, saattaa tavaroita hävitä nopeasti. Apinat saapuvat usein aamuisin ja juuri silloin kun olet aamiaisella.. tavaroita katoaa. Veimme myös uikkarit ja vaatteet huoneisiin, etteivät uikkarit katoa. :) Usko pois, ne tahtovat kaiken!


Iltabuffet

Aurinko rasvaa.. sitä ei voi laittaa liikaa


Verrattuna muihin maihin, Afrikan aurinko on aika petollinen. Viilentävä tuuli ja leuto ilma houkuttaa jättämään rasvan käytön vähemmälle. Istuin 30 min auringossa ja paloin heti. Aivan poikkeuksellista mihin on yleensä tottunut.Ali Barbour's Cave Restaurant

Käy syömässä edes kerran Alis Cave ravintolassa. Ravintola on hakattu kallion sisään. Se on käsittämättömän upea. Myös hintataso on huikea - mutta se on sen arvoinen. Yksi ruokalajike maksaa noin 2000 - 3000 KES ja juomat pyörivät 300-700 KES hintoihin. Annokset ovat ihan Suomalaisen ravintolan kokoisia - jos syö pitkällä kaavalla, hinta on voi olla pöyristyttävä.

Käytä sitä hyttysmyrkkyä

Malarian ja HIV tartunnan vaara on jokaisessa hyttysessä. Pitää myöntää, että hyttyset ovat niin pieniä ettei niitä osaa varoa. Käytä hotellin hyttysverkkoa öisin. Ja käytä sitä vaikka et illalla näkisi yhtään hyttystä. Jollain ihmeen kaupalla hyttysiä oli monta aamuisin kiinnittyneenä verkkoon. Älä tuulettele iltaisin. Nämä pikku paholaiset onnistuvat tulemaan huoneistoihin. Ennen nukkumaan menoa kannattaa tarkistaa seinät ja jos näitä näkyy, Älä sääli - tapa!
Illalla ennen syömään menoa kannattaa suihkutella myrkkyä jalkapöytiin, sillä hyttyset vaanivat pöytien alla.

Vältä rantoja pimeällä

Meille jaksettiin mainita, että rantoja kannattaa välttää iltaisin. Myös Poliisi on ilmoittanut paikallisille, että heidän lapsensa eivät saa mennä rannalle klo 19 jälkeen. Poliisin helikopteri lentelee rantojen yllä useasti, mutta se ei silti estä tapahtumasta pahoja. Rannoilla juhlitaan kovasti. Siellä kulkee myös huumeita - parempi on, kun et mene rannalle. Päivisin rannat ovat turvallisia... mutta...

Mombasa beach
Nyali beach laskuveden aikaan


Rannoilla pyörii myös päivisin ns. 'Beach Boyt'. Heillä on myytävänä safarista avaimenperään. Taskut saatetaan tyhjentää samalla, joten älä kuljeta suuria määrää rahaa mukanasi. Myyjiä on välillä todella paljon ja rannalle meno on välillä raskasta. Jokainen on tarjoamassa jotakin. Huomasin kuitenkin, että jos menet ranta terassille juomaan jotain, he eivät saa tulla ihan tunneiksi asti tarjoamaan tavaroitaan.
Joillekkin asia menee perille helposti, mutta joku myyjä voi seurata tuntitolkulla. Tämä on todella harmillinen juttu, sillä jossain vaiheessa et osaa enää erottaa sitä, ketä tahtoisi vain kysellä Suomesta ja sitä ketä meinaa väkisin kaupata jotain.
Kuitenkin silmät ja korvat tarkkana - joku haluaa aina osansa. 

Käy vanhassa kaupungissa ja Fort Jesusksessa

Fort Jesus on unescon kohde. Sen muurit ovat todella vanhoja ( vuodelta 1593). 
Ihan ok kohde, mutta mitään kauhean eritystä vanhojen muurien ja pienien käsitöiden lisäksi ei kannata odottaa.


Fort Jesus

Fort Jesus
 

Fort Jesuksen esityksiä

Fort Jesus

Vanha kaupunki on myös mielenkiintoinen. Sinne pääsee myös helposti eksymään.

Vanhaa kaupunkia
Vanha kaupunki
Kaupunkia
Kaupunkia

Meille tultiin heti kertomaan, että ei sitten ole järkevää lähteä kävelemään vanhaan kaupunkiin yksin. Pitää ottaa opas. 
Jopa taxin kuljettaja ei suostunut päästämään meitä pois autosta, ennenkuin meille osoitettiin opas/vartija. Ihmettelin asiaa. Oliko vanhassa kaupungissa todella niin vaarallista keskellä päivää? Vai johtuiko tämä Nairobin terrori-iskusta joka oli tehty viikko ennen kuin pääsimme paikalle. Mombassa oli myös tehty terrori-isku turistien suosimaan rantapubiin. Useita turisteja oli menehtynyt, mutta tästä tapauksesta oli jo hetki


Paikallinen fish market
Maustehalli

Kun nousimme taxista meidät bongattiin samantien. Vartija rynnisti meitä kohti fort jesuksen portilta. Ilmoitti välittömästi että pikkuhetki, osoitan teille oppaan. Kukaan ei kysynyt, että tahdoimmeko opasta. Tilanne oli hämärä. Meidän oli pakko ottaa opas.  Opas kierrätti meitä Fort Jesuksen kohteessa ja tämän jälkeen lähdimme vanhaan kaupunkiin. 

Mombasassa on turisteina tummaihoisia, oli kamalaa seurata että heihin kohdistuva kohtelu poikkesi suuresti verrattuna meihin. Heidät turvatarkastettiin joka kerta hotelliin tultaessa, mutta meille ei sellaista tehty kertaakaan. Olimme koko hotellin ainoat valkoihoiset. Suurin osa koko Mombasassa näkemistäni turisteista olivat kotoisin jostain muualta Afrikasta. 

Myöskään heille ei kukaan käynyt sanomassa, että älkää menkö yksin kaupunkiin, mutta meille se tehtiin selväksi heti. Opas kustansi aika paljon, 40 dollaria. Myös Fort Jesukseen maksaa sisälle. 1200 KES hlö. Jos olisin tiennyt ennakkoon mitä siellä Fort Jesuksessa oli, jättäisin ehkä väliin, mutta vanhaan kaupunkiin tahtoisin mennä. Opas vei meidät myös Mombasan kuuluisille Tuskeille, eli syöksyhampaille ja kalastajien pieneen kauppaan, jossa ei tarvinnut ostaa mitään, mutta oli mielenkiintoinen kokemus.

Mombasa tusks

Myös lauttamatka Nyalilta Diani beachille oli aika kokemus. Väkeä oli lastattu lauttaan aivan liian paljon. Vaarallista! Näin oli juuri satoja ihmisiä menehtynyt, kun lautta vajosi liiallisen ihmismäärän vuoksi ja suurin osa ei osannut uida. 
Haller Park:

Haller Park sijaitsee Nyalin läheisyydessä. Normaalisti emme tue minkäänlaisia eläintarhoja ellemme tarkista taustoja. Valitettavasti usein eläimillä ei ole hyvät oltavat. Kuitenkin Haller Parkissa eläimet kulkevat melko vapaana. Sieltä saattaa kävellä vastaan kilpikonnia, kauriita ja kiraffeja. Tähän kohteeseen uskalsimme mennä.


Haller Park on suojelualuetta ja perustettu vuonna 1971. Kiraffit saapuvat oma-aloitteisesti ruokittavaksi jos he sille päälle sattuvat. Apinoita on paljon, joten taskuvarkaudet ovat yleisiä. ;) Paikalle tulee myös joka päivä noin 130 vuotias iso kilpikonna. Saatiin muutama säihkähdyskin. Vapaana kulkevat isot kauriit ovat siis niin isoja, että meinasi mennä pala kurkkuun useampaan otteeseen kun niihin törmäili. Kauriit kulkevat pareina. Ihan liki ei kannata mennä, sillä puolimetriset sarvet tekevät sinusta helposti 'hakkelusta'. 

Kiva paikka jota suosittelen lämpimästi, mutta toisinko lapsen tänne... En. Sen verran rajua menoa vapaana kulkevien eläimien kanssa on, että en voi millään suositella. Tämä olisi enemmin aikuisten eläintarha. 

Diani

Olimme tosiaan kahdessa eri kohteessa. Nyalilla ja Dianilla. Diani oli ehdottomasti kauniimpi. Kauniilla valkoisella hiekkarannalla ei juuri ihmisiä ole. Tosin beach boy:t käy aika hanakasti kimppuun.


Diani
 
Diani

Diani

Diani


Tutustuimme hotellimme allaspoikaan. Hän lupasi viedä meidät hänen kotiinsa. Pääsimme myös hänen avullaan tutustumaan kylään, jossa hän asusteli. Tämä oli tosi hieno juttu,sillä olinkin tuonut Suomesta paljon tuliaisia. Ostin mm. saippuaa, vihkoja, pieniä leluja ja hienoja kyniä. Hän kertoi miten jakaa ne kyläläisille. Tämä oli ehkä paras kokemus koko Mombasan reissulla. Haller Park oli myös erityisen hieno, mutta kylällä näimme oikeaa meininkiä. 


Kylän taloja


Lapsia kylältä

Eniten onnea toi lapset, jotka olivat kerääntyneet koulujen pihoille. Hetin kun he näkivät meidät alkoi suuri hyppiminen ja huuto. Lapset postailivat kännykkään ja sitten he kaikki tahtoivat nähdä millaisen videon he saivat aikaan.

Lapset videon kimpussa


Kylän taloja

Teimme Dianilla pienen retken. Kävimme lasipohja veneellä muutamissa kohteissa ja tämän jälkeen menimme laguunille. Vesi oli hyvin kirkasta ja retki oli kyllä ihan hauska, suosittelen. Hintaa en enää muista mutta ei ollut kovin kallis.

Veneretkiä

Lasipohja vene

Lasipohja vene


Yhteenveto:

Mombasa on kuin hiematon helmi. Diani Beach on yksi maailman kauneimmista rannoista, kuten olin lukenut. Mombassa on vähän turisteja, joten välillä tuntui että ranta oli autio ( joka teki sen siitä vielä hienomman). Shoppailumatkaa tästä ei millään saa, vaikka basaareja oli paljon. Samat tavarat ja käsintehdyt patsaat pyörivät joka paikassa. Tuktukilla kannattaa liikkua, mutta hinnat kannattaa aina kysyä ennakkoon. Paikalliset kertoivat myös Nairobissa, että Mombasa on turvallisempi kuin Nairobi. Kuitenkaan vanhaan kaupunkiin ei kannata lähteä yksin hengailemaan. Piirun verran tunsin itseni turvattomaksi muutamaan otteeseen. 

Älä mene rannalle pimeällä. Muista että olet turisti - sinua saatetaan huijata monella tapaa. Tupakointi on kielletty julkisilla paikoilla. Näistä ihan totta saa porukka sakkoja - joten älä polta ellei ole tuhkakuppia.

Parasta Mombasassa oli kaunis meri ja rannat joita ei ole vielä pilattu kokonaan. Kaunis kirkas vesi ja sen kalat houkuttelevat sukeltamaan. Afrikkaan matkustaessa, kannattaa heittää kello menemään, sillä kenelläkään ei ole kiire. Pole, Pole - on tuttu lause, jota meille hoettiin jatkuvasti. Pole tarkoittaa rauhassa. Suomalaiselle aikataulunarkomaanille tuli pientä ahdistusta, kun afrikassa on normaalia, että lentokone on 30min - 2 tuntia myöhässä, ruokaa saa odottaa 1 tunnin ja hotellihuonettasi vasta siivotaan, kun olet paikalla. Kaikkein parhaiten aikataulussa oli aina uber-taxit. Kaikesta huolimatta, hitaaseen rytmiin pääsee jossain vaiheessa kiinni. Suosittelen ottamaan mukaan hurjan määrän lukemista... Pole, pole..

Mutta kun yksikään sovittu aikataulu ei koskaan pidä paikkaansa, se vaan alkaa ärsyttämään suunnattomasti. Oli pakko kysyä paikalliselta miten sanotaan 'rauhassa, rauhassa - pole, pole':n rinnalle, että kiire! kiire!. Se oli muistaakseni 'harakka, harakka! ;) 

Näin jälkikäteen pohtiessa, Nyalin jättäisin kokonaan väliin ja suuntaisin suoraan Dianille. 

You Might Also Like

0 kommenttia