Krakova ja Auschwitch


Krakova on Puolan suurimpia ja vanhimpia kaupunkeja. Asukasluku on noin 756 000 ja esikaupunkeineen noin 1,2 miljoonaa. Krakova on oikein kiva kesä kohde. Lähdimme nelihenkisellä seurueella kohti Krakovaa. Tarkoituksemme oli tutustua kaupunkiin ja käydä surullisessa Auschwitchissa. Krakova tarjoaa kohteena paljon ja sen lähiympäristössä on myös paljon nähtävää. Krakovasta pääsee helposti kokemaan keskitysleirin kauhua.

Krakovassa on turvallista liikkua. Olo ei ollut kertaakaan turvaton. Krakovan vanhan kaupunki tarjoaa kaikkea ostoksista herkutteluun. Kaupungissa voi käydä myös hevoskärryajelulla ja bongata katutaiteilijoita. Kaunis kaupunki tarjoaa nähtävää. Tässä muutamia vinkkejä missä voit käydä.

Tutustu vanhan kaupunkiin

Aukio

Aukio
 Upealla aukiolla on tarjolla ravintoloita ja pieniä kauppoja. Torilta pääsee ostamaan hedelmiä ja tuliaisia. Unesco:n maailmanperintökohteisiin kuuluvalla keskiaikaisella aukealla voit hypätä hevoskärryihin, joiden kanssa näkee pienessä hetkessä hyvin paljon.

Kauppoja
Vaikka välillä tuntui, että Krakovan kadut olivat osittain sotkettu graffiteilla, oli ilo löytää myös kaunista katutaidetta.
Ihanat kissat
Otimme kiertoajelun suoraan kadulta. ( ei siis hevosella ) Mukava vanhempi mies esitteli meille juutalaiskorttelia ja saimme samalla tutustua kauniisiin kirkkoihin. Juutalaiskorttelissa kannattaa käydä tutustumassa. Näin jälkikäteen pohtien, uskon että olisi paljon jäänyt näkemättä ja tietämättä ilman kiertoajelua. Kiertoajelua ei tarvitse ottaa ennakkoon. Näitä oppaita löytää miltein jokaiselta kadun kulmalta.

kauniita katuja
 Tutustuimme myös pieniin ruokakojuihin joita oli muutamilla sisäpihoilla. Pienet kojut tarjoavat erikoisruokia edulliseen hintaan. Hauskaa oli, että joku koju myi pelkkiä juomia ja joku pelkkiä jälkiruokia. Ruoka oli todella hyvää, mutta myös edullista. Suosittelen näitä lämpimästi. Yksi tällainen löytyy isomman ostoskeskuksen Galleria läheltä ( melkein vastapäätä).

Dworek Street Food Park

Street Food Park

Street Food Park

 Kadut kertovat tarinoita


Jos jotain  Krakovassa kannattaa tehdä, on pysähtyä paikalleen ja katsoa ympärille. Isojen nähtävyyksien innoittamana unohtaa välillä pysähtyä. Kadut kertovat useita tarinoita. Kaduilta voi edelleen nähdä sodan haavoja. Useat talot olivat sortuneet tai niihin oli osunut useita luoteja. Täytyy myöntää, että lähellä oleva Auschwitch vaikutti hieman fiilikseen. Varsinkin kun olimme vasta menossa sinne.

Katujen murheellisia tarinoita


Tutustu myös pieniin katuihin


Kannattaa lähteä kävelemään myös pienempiä katuja pitkin. Isomman turistialueen ympärillä on paljon nähtävää. Parhaiten kaupunkiin tutustuu jalkaisin. Välimatkat eivät ole mahdottomia. Jos kuitenkin pitää edetä pidempiä matkoja, suosittelen läpimästi Uberin käyttöä. Autoja on paljon. Ne tulevat aina ja kukaan ei huijaa maksuissa.

KeskustaaPienempiä sivukatuja

Ostoskatuja

Kirkon sisäpiha

Kävelykatuja

Hevosajelua

Wawelin linna

Linnan sisäpihalle pääsee ilmaiseksi

Linnaan sisälle joutuu maksamaan 

KirkkojaKrakovan kauniita siltoja

Se kuuluisa maalaus

 Juutalaiskortteli

Juutalaiskorttelia ei parane jättää näkemättä. Läheltä löytyy myös Oskar Schindlerin tehdas. Juutalaiskortteliin kannattaa pysähtyä syömään. Ruoka on erinomaista. Kuuluisia paikkoja on mm. Ariel ja Hamsa.

Juutalaiskorttelia

Juutalaiskorttelin kauniit kadut

Vanhoja alkuperäisiä kauppoja

Ravintolan pöydät tehty vanhoista tehtaaan ompelukoneista


Kauniita kauppoja

Katutaidetta


Lost Souls alley

Ei heikkohermoisille! Kyseessä on kauhupakohuone. Täällä saa sykettä nousemaan. Ensin emme meinanneet löytää kyseiselle paikalle. Talo sijaitsee pienen kujan päässä. Kävele rohkeasti katu loppuun asti. Löydät pelottavat portaat vasemmalta. Kävele ne ylös ja kun luulet, että olet aivan väärässä paikassa, katse oikealle.

Täytyy sanoa, että Lost Souls Alley tarjoaa viihdettä kerrakseen. En kuitenkaan suosittele paikkaa heikkohermoisille tai nuoremmille. Aikuisten viihdettä. Pakohuoneisiin mennään ryhmässä. Esityskieli on englanniksi ja ryhmään voi tulla 'muitakin' mutta ohjeistusta annetaan riittävästi. Jos pakohuoneessa kestää liian kauan, näyttelijät antavat vinkkejä. Voit valita vaativuustason... itseasiassa 'kauhutason' mukaan kolmesta eri vaihtoehdosta. Pahimmassa ( kolmas vaihtoehto) hahmot voivat koskea sinua ja tuottaa jopa kipua. Emme uskaltaneet valita tätä. Otimme kaikkein helpoimman ja siinäkin oli tarpeeksi.

Tutustu kauhutaloon tästä: https://lostsoulsalley.com/

Kyltti

Ovikellot..eivät toimi. Vasemmalla portaat ylös.

Vasta näiden portaiden päässä on toimisto. Rohkeasti portaat ylös. 

Maailman näyttely: TITANIC

Meillä kävi todella hyvä tuuri, kun maailman näyttely oli juuri avattu Krakovaan. -Aiheena Titanic. Näyttely sisälsi parhaimmat pelastetut esineet ja näyttelyyn oli rakennettu laivan sisustaa. Joten käytännössä pääsi Titaniciin sisälle. Suosittelen näyttelyä lämpimästi. Hintaa näytelyllä oli vain 10 e hlö.


Vanhoja valokuvia ja rahoja

Pelikortteja

Hyvin tarkka pienoismalli


Titanicin ravintolasta

Ensimmäisen luokan hyttiä.

Näyttelyssä oli myös pienoismalli tämän hetkisestä tilanteesta. 

Auschwitch

Ihan aluksi tahdon kaikkia muistuttaa Auschwitchin säännöistä. Tänne ei ole soveliasta tulla shortseissa, minihameessa eikä olkapäät paljaana. Tämä on muistomerkki. Nämä ohjeet lukivat myös lipuissa, mutta valitettavasti osa turisteista eivät noudattaneet näitä.

Osoitathan kunnioitusta ja saavut paikalle joko pitkällä hameella tai housuilla.

Auschwitchissa on myös alueita joissa ei saa kuvata tai puhua. Jollain ihmeen tavalla tämäkin oli jäänyt jollain tajuamatta. Ei myöskään ole soveliasta ottaa itsestään selfieitä alla olevan portin vieressä... oikeasti. Kyllä osa pyöritteli päätään, kun katsoivat selfie touhua.

Ostimme netistä liput. Lippujen hintaan sisältyi kuljetus edestakaisin ja opas. Oppaan kanssa pääsi jonon ohi - Tämä oli todella rahanarvoinen asia! Kun menimme sisään, katsoimme että jonottajia oli satoja ja taas satoja. Todennäköisesti jonotukseen menisi noin 2h. Suosittelen lämpimästi opasta. Opas osasi kertoa hyvin tarkasti tapahtumista ja rakennuksista. Opas osasi myös kertoa kohteista joissa ei saa puhua tai kuvata. Näitä paikkoja oli 'mestausaukio', kaasukammio ja tietyt rakennuksen osat.

Lipun hintaan kuului myös kuljetus ja kierto toisella keskitysleirillä. Eli samalla kerralla tuli nähtyä Birkenaum I ja Birkenaum II. Päivä meni nopeasti. Kävelyä tuli todella paljon. Varaudu hyvillä kengillä.kenkiä..
toinen kohteemme
Kaasukammio

parakkeja

Yhteenveto

Ehkä inan Tallinna tyyppinen Krakowa on hieno kesäkohde. Lukuisat kaupat ja ravintolat kutsuvat vuosittain tuhansia turisteja. Käy vanhalla torilla ja ota hevoskyyti. Kannattaa tutustua myös Wieliczkan suolakaivoksiin. Tähänkin suosittelen lämpimästi, että ostaa lipun jolla pääsee jonon ohi. Jonottaminen saattaa kuluttaa reissustasi suurenosan.
Ota kiertoajelu kadulta. Se on halvempi kuin netissä. Kiertoajelun avulla pääset näkemään kaikki kauniit kirkot. Shoppailijalle suosittelen isompia Galleria-ostoskeskuksia, joista löytää tuliaisia jokaiselle budjetille.
Eritoten suosittelen käymään keskistysleireissä. Joku kysyi minulta, että miksi ihmeessä menisin pahoittamaan mieleni tai miksi ihmeessä menisin niin kauheaan paikkaan? Minulla on siihen sinulle vastaus.. Jotta emme unohtaisi.

You Might Also Like

0 kommenttia