Sri lanka - sekoitus Intiaa, thaimaata ja ripaus kuubaa

Ihanan rento Sri lanka kutsuu nauttimaan upeista rannoista ja kirkkaista vesistä. Mitä siellä kannattaa tehdä ja mihin siellä kannattaa varautua? Listasin tärkeimmät alle. Katso myös rahan arvoinen vinkki, jolla me säästimme tuhansia rupioita.
- Älä koskaan nouse tuk tukkiin jossa ei ole mittaria.


Huijatuksi tuleminen on lähes varmaa, mutta parhaiten ongelmia välttää kun kysyy kuskilta ensimmäiseksi mitä maksaa? Osa kuskeista ilmoittaa heti, että hänellä on käytössään mittari. Tällöin voi rauhallisin mielin nousta kyytiin. Vaikka mittari olisi näkyvillä, kuskit eivät aina laita sitä päälle. Tähän kannattaa heti tarttua, vaikka kyse on hyvin pienistä summista ( parista eurosta ) kannattaa tämän kanssa olla tarkka. Nimittäin rehelliset kuskit ovat erittäin kiukkuisia asiasta, että mittareita ei käytetä.  Ajaminen tuk tukilla on halpaa. Parin kilsan lenkki saattaa kustantaa noin 300 rupiaa joka ei suomen rahassa paljoa ole.


- Pukeudu säännöllisesti 

Vaikka kaikki Sri lankalaiset eivät ole muslimeita on säädyllinen pukeutuminen suotavaa. Valitse mukaasi puseroita joissa on sen verran pitkät hihat että ne peittävät olkapääsi ja joku pitkä mekko /pidemmät shortsit joilla saat polvet piiloon. Varsinkin pääkaupungissa voi saada pahaa silmää jos kuljeskelee vähissä vaatteissa ja mikroshortseissa. Tämä sääntö ei päde turistikohteissa, kuten mm. Mirissa Beachilla ja sen lähialueilla. Myöskään Hikkaduwassa ei tarvitse pukeutua niin tarkasti, Mutta jos lähdet muualle keskustaan tai paikallisten piireihin, muista noudattaa tätä.

- Jätä 10% tippi

Tippaaminen kuuluu Sri lankan kulttuuriin mutta tässäkin kannattaa olla tarkkana. Osassa paikoista lisätään ruoan hintaan lopuksi 10 prosenttia lisää. Kannattaa katsoa menun alalaitaa onko ruokien hintoihin jo valmiina 10 % korotus. Lisähinta saattaa tulla yllätyksenä loppulaskuun.

- Varaudu henkisesti liikenteeseen

Vaikka sitä monenlaista liikennettä on nähnyt ja monessa eri maassa ajanut, on tämä niistä pahimmista päästä. Mm. Suomen ulkoministeriön mukaan vaarallisin asia koko Sri lankassa on liikenne. Ja sitä se on. Tien ylittäminen tuntuu välillä mahdottomalta. Myös jatkuva torvin soittaminen kuuluu meininkiin. Tuk tukit ajavat lähes poikkeuksetta keskellä kaistoja jolloin tööttäämistä tulee koko ajan.
Pidä kädet ja jalat visusti tuk tukin sisäpuolella. Onnettomuuksia tapahtuu jatkuvasti. Jos olet huono nukkumaan ota korvatulpat. Tööttien äänet eivät sammu edes aamutunneilla.

- Pidä pientä rahaa mukana, älä luottokorttia

Jo 5000 rupian setelin rikkominen tuottaa suurta ongelmaa. Älä siis ota mukaasi suuria seteleitä vaan pidä mukanasi 1000 ja 500- 100 rupian seteleitä. Myös kerjäläisiä ja köyhiä on paljon. on aina upeaa jos vain voit lahjoittaa itseltäsi muutaman euron köyhille. Kerjäläisiä on myös liikenteen keskellä. Muutama euro ei ole paljoa meille, mutta Sri lankalaiselle senkin avulla pääsee eteenpäin.


-Pyydä huoneiston siivousta

Käsitttämätöntä että jos maksat yli 100 € per yö huoneistosta, sitä ei silti siivota automaattisesti . En ymmärtänyt tätä ollenkaan. Koko aikana meillä kävi siivooja vain kahdessa eri hotellissa. Mitä ilmeisemmin tätä täytyy pyytää. Muista siis pyytää huoneistosi siivousta, jos et ole nähnyt siivoojaa muutamiin päiviin. Siivouksen taso oli aika surkeaa muutenkin. Hämähäkkien seitit tulivat tutuiksi monessa eri hotellissa. En edes tahdo tietää mitä eri hotelleissa sänkymme alla oli. Kaapien taakse ei kannata katsoa. Vaikka oli neljän tähden hotellia - se ei tarkoita että kukaan tuo sinulle uutta pyyhettä.


Rahan arvoinen vinkki - Pick Me sovellus

Tämän huomasin aivan liian myöhään. Jos olisin tiennyt apista aikaisemmin, olisimme säästäneet tuhansia rupioita. Sovellus Pick Me tarvitsee nettiyhteyden, mutta useassa hotellissa on jo Wifi. Sovellus on helppo ottaa käyttöön ja sen avulla säästää todella paljon. Sen sijaan että tinkaat joka ikistä tuk tuk tai taksi matkaa, voit painaa nappulaa ja taxi hakee sinut. Sinun ei edes tarvitse tietää missä olet. Aivan todella hyvä sovellus!

Voit seurata kartasta missä autosi on  ja näet sen lähestymisen. Mikä parasta, kukaan ei voi huijata. Pick Me kuskien on laitettava mittari näkyviin, ajaminen on ilmaista. He eivät voi myöskään vaatia myöhemmin rahaa, koska jos antaisit huonot tähdet reissun jälkeen, he menettävät lupansa. Pick me-kuskit ovat halvempia kuin uber-kuskit, koska Pick Me- ei huomioi ruuhka aikoja. Voit myös valita millä ajoneuvolla haluat liikkua ja hinta-arvio näkyy sen mukaisesti.

Vaihtoehtoina on Nano, mini, tuk tuk, taxi ja limusiini. Kokeilimme kaikkia paitsi limusiinia. Nanoon ei mahdu matkalaukkuja, mutta miniin menee yksi laukku. Ajamminen on todella halpaa. Tällä säästät todella paljon rahaa! Paras löyty koko reissulta. Tunnistat pick me kuskit samasta logosta joka löytyy tuk tukin takaa, tai auton kyljestä.

Lataa ja tutustu: https://pickme.lk/

Colombo

Colombo on Sri lankan suurin kaupunki. Pääkaupugissa asuu paljon ihmisiä. Colombo on villi sekoitus hinduja, muslimeita ja kristittyjä. Jokainen tuo oman uskontonsa hyvin näyttävästi esille mutta kaupungista löytyy myös yhteisiä sääntöjä.


Junaraide sijaitsee aivan rannalla


Colombon rantoja


Colombon rantoja


Colombon maisemia


Junaraide

Colombon rantoja
Sukeltajille tiedoksi: Mount Laviniasta löytyy kaksi hylkyä. Todennäköisesti sinulle tarjotaan sinne reissua. Jos sinulla ei ole laitteita, vaan pelkästään snorkkelit - ei kannata mennä. Hylyt ovat sen verran aallokoisella alueella, ettei hiekan seasta näe mitään. Vesi on hyvin tummaa ja se ei ole kuulemma sen arvoista. ( Terveiset mieheltäni ) Parhaat sukellukset teet Mirissasta ja Hikkaduwasta jossa kalat melkein uivat syliisi.

Mount Lavinia Our Turtle sea conservation project


OTCP sijaitsee Mount Laviniassa. Paikkaa pidetään yllä yhden perheen voimin. Paikalle pääsee joko kulkemalla Mount Lavinian rantaa pitkin tai kiertämällä Mount Lavinian kaupungin kautta ja kulkemalla junaraiteiden yli. Sisään on maksu. Harva tuk tuk kuljettaja tietää edes paikkaa. Löydät sen helpommin kun suuntaat Mount Lavinian suurimalle 'linnahotellille', lähde kävelemään vasemmalle rantaviivaa pitkin, niin näet vähän matkan päästä 'turtle-munien häkkejä'. Voit vapaasti mennä sisään ja huudella. Joku perheestä tulee vastaan.

Mount Lavinian rantaa

Vauva kilppari
Eri kilpikonnalajeja on useita. Osa on vahingoittunut joko haiden tai veneen potkurin vuoksi. Jokaista kilpikonnaa yritetään takaisin veteen, mutta kaikki eivät sinne enää palaa.
Kyltti junaraiteen luona
Tämä oli menettänyt toisen raajan potkurin vuoksi
Rannanpuolella perhe hautaa kilpikonnien munat. Perheen äiti ostaa munat toreilta, koska muuten ne menisivät koruvalmistajien tai kilpikonnamyyjien mukaan.
Perhe hautaa munat ja kun munat kuoriutuvat kilpikonnat päästetään mereen. Saimme myös itse olla päästämässä niitä mereen koska juuri oli tullut uusi pesue.
Isommat kilpparit
Kilpikonnat ovat hieman pienissä altaissa, mutta usein eri lajikkeet ovat yksin omassa altaassa. Kilpikonnat pitävät rapsuttamisesta joten sitä kannattaa rapsuttaa kuin koiraa. Tällöin ne myös 'nukahtavat' paikalleen.

Käy ihmeessä ja tue paikkaa. Lisää tietoa paikasta tästä: http://ourturtleproject.wixsite.com/otcpNegombo

Negombo on käymisen arvoinen paikka. Negombosta löydät shoppailtavaa ja upean rannan. Ehkä paras kokemuksemme oli kuitenkin Fish market. Paikallinen Fish market on avoinna kaikille, kävele rannalle asti ja näet uskomattoman määrän kaloja. Bongaat myös paikalliset jotka ovat perkaamassa kaloja. Paikassa oli sitä jotain.

Negombon rantaa
Kannattaa käydä rannalla. Se oli hieno ja siellä ei ole paljon turisteja. Ruuhkaa siis ei ole. Paikallisia voi nähdä kuhertelemassa joka siis keskustassa on heiltä kieletty huvi.

Rakastavaisia


Negombon rantaa


Negombon rantaa


Kylmää juomista täältä
Negombon katuja
Fish market
Fish market
Kalan kuivatusta

Fish market oli käymisen arvoinen. Kaloja löytyy jos mitäkin lajiketta. Torimaiseen hieman levottomaan myyntitapahtumaan kannataa mennä katselemaan. Saatat nähdä myös miekkakaloja. Kaikkien erikoisempien lajikkeiden näky on mielenkiintoista, mutta kuinka lailista??

Tori
Perkausta
Paikallisten työtahti on kadehdittavaa. Kaloja on todella suuri määrä ja naiset hoitavat perkaamisen. Jos heiltä kyselee asioita he näyttävät kyllä - tosin kielimuuri saattaa olla. Meillä oli paikallinen tuk tuk kuski oppaana - joka tietysti halusi jälkikäteen aikapaljon rahaa palveluksistaan. 

Perkausta

Negombosta pääsee myös laguunireissulle. Me päätimme osallistua siihen. Laguunissa on todella matalia kohtia ja mekin jäimme herkuttelemaan eväitä keskelle aluetta - on kokemisen arvoinen juttu. 
Pieni murhe alueelta löytyi. Joku oli tuonut laguunin saareen apinoita. Apinat eivät pääse saarelta pois koska iso vesimassa estää niitä karkaamasta. Pidän tätä rääkkäyksenä enkä ollut iloinen ollenkaan. Toivottavasti tähän voisi vielä tulla muutos. Valittaisin asiasta oikein mielelläni, mutta en tiedä yhtään mihin siitä valittaisi.


Venetsian tyyppistä ajelua :)

Hikkaduwa

Hikkaduwa on monen suosikki Sri Lankassa. Sen meininki on enemmän turisteille suunnattu ja sen huomasi heti. Vesiurheilumahdollisuuksia oli monia. Sukeltamisen sijaan sitä voi vain astua veteen ja sadat korallit ja kalat ovat ympäröineet sinut. Paikalle tulee myös monia kilpikonnia. Vaikka yleensä välttelemme turistikohteita, tämä on paikka oli todella hieno.


Osa koralleista oli laajaltakin alueelta kuollut tsunamin vuoksi, mutta uutta elämää oli myös nähtävissä.
Inan harmitti se, että osa turisteista suorastaan rämpi korallien päältä. Tähän voisi valtio tarttua ja vaikka rajata aluetta. Tällöin korallit saisivat rauhassa kasvaa.

Hikkaduwasta turisti löytää kaiken tarvittavan. Hintataso on tietysti kovempi ja sääntöjä on myös täällä. Uikkareissa ei saa kulkea kadulla. Ainoastaan niissä ollaan rannalla. Tätä kannattaa noudattaa. Kun iltasella suuntaa keskustaan diskot pitävät aika meteliä. Poikkeuksellisesti Hikkaduwasta saa melkein mistä tahansa alkoholia - tämän tietty huomaa turistien käytöksestä ja metelistä. Mirissa voittaa Hikkaduwan, mutta korallit ovat parempia täällä. Turistien paljous saattaa ahdistaa.
Ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta oikeaa Sri lankaa täältä ei löydä.

Sukeltajille tiedoksi että Hikkaduwa oli paras sukelluskohde. Suuntaa rannan oikeaan päähän ja löydät sukelluskoulun. Sukelluskoulun vasemmalta puolelta kannattaa lähteä snorklaamaan - löydät parhaimmat paikat :) Jos sinulle tarjotaan venekyytiä kallioille kannattaa harkita. Vesi on tummempaa ja aallokko on voimakasta. Mieheni terveiset, että parhaat kalat ja sukellukset teet nimenomaan sieltä sukelluskoulun läheltä - hänen mielestään kallioreissu oli turha.

Samojen kallioiden tuntumaan saapuu todella vanha kilpikonna. Hän tulee syömään aamuisin ja iltaisin. Paikalliset yrittävät myydä kilpikonnalle syötävää - kilppari kuitenkin syö tyytyväisenä, joten en usko että pari rupiaa menee hukkaan.

Junamatka - mihin tahansa

Junamatka oli yksi pääkohteistamme, halusimme matkustaa Ellaan, mutta kaikki liput olivat menneet. Olimme siis liian myöhään liikkeellä. Liput olivat loppuunmyyty kuukauden päähän. Ole siis ajoissa jos tahdot Ellaan.
Matkustimme junalla Colombosta Mirissaan. Sekin oli aivan uskomaton kokemus. Ikkunat olivat auki, maisemat uskomattomia ja sitä voi istua junan väleissä tukka hulmuten. Älä missaa!
Galle

Galle on yksi Sri Lankan Unescon kohteista. Täälläkin kannattaa käydä. Paikka poikkeaa muista kaupungeista todella paljon. Kävele pienissä kujissa ja ihastele sisäpihoja. Täältä voi ostaa myös taidetta ja kävimme parissa galleriassa. Paikka muistuttaa hieman Kuuban Havannaa. Gallen tunnetuin maamerkki on Gallen majakka. Majakkaan pääsee myös sisälle, mutta ihastelimme sitä vain ulkoa. Kierrä koko kaupunki ja ihastele vanhoja suojamuuria joista voi aistia ajanpatinaa.


Gallen majakka

Valokuvaajille helmispotti löytyy satamasta. 

Vanhoja linnakkeita löytää joka puolelta
Ihanilla kaduilta voi bongata taideliikkeitä ja ruokapaikkoja

Rannat olivat kivikkoisia, enkä nähnyt että kukaan olisi uinut
Mirissa

Mirissa oli ehdottomasti yksi lempikohteistamme. Se ei ollut niin paljon 'turistirysä' kuin Hikkaduwa mutta kaikkea silti löytyi. Mirissan vedet ovat uskomattoman upeita. Käväise Mirissa Beachin korkealla kalliolla. Sen vierestä löydät pienen laguunin jossa on satoja kaloja. Ne tulevat aivan viereen, elleivät jopa hieman maistele sinua. Mirissan rannalla on todella paljon merisiiliä joten katso tarkkaan mihin astut. Suosittelen vesikenkiä ettei reissu menisi sen vuoksi pilalle. Kun aurinko laskee, sadat ihmiset kerääntyvät katselemaan vaihtuvaa taivasta. Rannalla on myös erinomaisia kalaravintoloita joista voit valita näytepöydältä omasi. Kokeile vaikka Barragudaa.


Mirissan rannalta löytää ison kallion jonka päälle pääsee aika pelottavalla bambuviritelmällä. Ei ehkä läpäisisi EU:n määräyksiä.

Kuvatuin poukama Mirissalta löytää rannan vasemmalta puolelta

Hotellit ovat hulppeita

Laguunia

Aallokko on suurta rannan oikealla reunalla

Rannan toisessa päässä on kovasti meteliä. Discot olivat sijoitettu vieretysten rannan päähän ja ne olivat auki kellonympäri. Tarkista ennen hotellia varausta että et asu aivan vieressä. Meillä kävi hyvä tuuri ja hotellimme oli meren rannalla aivan toisessa päässä. Meteliä kantautui todella vähän ja pääsimme suoraan laguunille hotellin edustalta.

Udawalade National Park

Sri Lanka on tunnettu suurista luonnonsuojelu ja eläinpuistoista. Yhteenkään eläintarhaan ei kannata kuitenkaan astua. Luin jo ennakkoon, että eläinten olot eivät ole parhaat - älä siis kannata sitä. Poikkeuksena voit käydä Elefanttien orpokodissa tai niiden siirtokodissa. Näissä olot ovat paremmat ja elefantit sijoitetaan parempaan paikkaan.
Luontosafariin kannattaa osallistua. Leopardeja voi nähdä parhaiten Yalan kansallispuistossa, mutta leopardin eivät hengaile yleensä turisteille, joten vain 10 prosenttia turisteista voi nähdä leopardin.

Älä jätä mitään jälkeesi.

Me kuuntelimme Lonely Planetin suositusta ja lähdimme Udawaladen kansallispuistoon. Täällä kuulemma käy paljon vähemmän turisteja ja elefantteja näkyy varmasti. Ja näin kävi.
Saimme uskomattoman yksityisshown elefanteilta. Ne olivat juuri siirtymässä, joten saimme ihastella niitä aivan muutamien metrien etäisyydeltä. Elefanttiperheeseen oli juuri syntynyt uusi tulokas joka oli hieman arka. Bongasimme täältä myös krokotiileja, puhveleita ja monia lintuja. Luontopuisto oli nappivalinta. Jopa jeeppikuskimme kertoi että kävipä teillä tuuri.

Puhveleita
Ostettiin banaaneja reissuun evääksi. Ethän ruoki eläimiä!
elefantteja
Saimme nähdä elefantteja metrin päästä. Paikalla oli kokonainen perhe jossa oli myös juuri syntynyt vauva elefantti.
Apinat
Jos käy hyvä munkki voit bongata myös krokotiilit
Elefantteja oli joka puolella
Sri Lanka tarjoaa levosta discoon. Paikka on käymisen arvoinen ja meilläkin jäi muutamat kohteet näkemättä. Pääsemme siis palaamaan Sri lankaan uudelleen. Parhainta maassa oli luontopuistot, vedet ja rannat. Myös se, että paikka ei ole niin ammuttu turisteista kuin Thaimaassa on positiivinen asia.

Harmillisinta oli tuk tuk huijaukset, roskaaminen ja Colombon järkyttävä meteli. Mielestäni hintataso ei ollut niin alhainen kuin luulimme. Mielestäni jopa Malesiassa oli paljon halvempaa. Hotellit ottavat melkoisen hinnan ja huoneistojen taso ei kuitenkaan ole hyvä. Varsinkin kun siivousta ei harrastettu juuri ollenkaan.

Reissuun kannattaa lähteä ajatuksella, että ettei saa samaa palvelua kuin Thaimaassa, mutta paikka on yhtä eksoottinen. Myöskin pukeutumisrajoitukset kannattaa muistaa. Kieltokyltit niukasta vaatetuksesta muistuttavat, mutta aina bongaa turisteja jotka eivät niitä noudata. Maassa maan tavalla.

Käy ihmeessä - Sri lanka on käymisen arvoinen paikka ja olen sinne vielä palaamassa.
Hikkaduwa

Hikkaduwa

Mirissa

You Might Also Like

0 kommenttia