Kroatia - turvallinen kohde


Hola ja terveiset Kroatiasta. Mielenkiinnolla lähdin katsomaan, minkälainen paratiisi siellä odottaa.

Kroatia muistuttaa Italian karuista vuoristoista, Pärnyn rakennuksista ja kreikkalaisista mukulakivipoluista. Tein kotitehtäväni erittäin huonosti ja mm. maan historiaan tutustuin vasta paikan päällä. Kroatiaan pääsee helposti Suomesta. Finnair lentää tänne säännöllisesti ja lento kestää vain 3 h. Meidän majatalomme sijaitsee lähellä Trogirin kaupunkia Donji Segetissä. Tästä on lyhyt matka joka paikkaan. Tärkeimmät kohteemme olivat Krka ja Plitvicen kansallispuistot.

Trogir

On Unescon suojelemakohde. Muistuttaa ulkoasultaan kovasti Pärnyä tai Tallinnaa. Pienet kadut ovat kuin vanhasta maailmasta ja jokaiselta nurkalta löytyy jotain uutta nähtävää. Helposti kaduilla myös eksyy sillä vanha kaupunki on todella sokkeloinen. Kaupunki on todella kaunis. Sen rantakaduilla voi ihastella laskeutuvia lentokoneita ja hullaantua upeista jahdeista.


Trogir aukiota

Kävelykadulle mahtuu soittajia ja upeita jahteja

Trogir on tunnettu torneistaan


Upeilla pikku kaduilla tekee löytöjä

Joka nurkan takana on jotain uutta

Vanha kaupunki on säilynyt hyvin 


Ravintoloita on kymmeniä

Trogir


Kaduilta löytää ostettavaa ja nähtävää

Käy tutustumassa linnaan

Yömaisemia


Vilkkainta Trogirissa on illalla
Koko rantakatu on täynnä pieniä kahviloita. Hinnat ovat tosin korkeammat mitä hienompi maisema on. Kadun vieressä, vanhan kaupungin rajalla on iso tori. Torilta löydät hedelmät, tuliaiset ja ostokset. Torilta löytää vaatteita ja kenkiä. Sanonta kuuluu, että mene ensimmäiseksi torille ja ellet löydät sieltä mene vasta sitten etsimään muualta. Torilla on erittäin halpoja hedelmiä - suosittelen. Ilman säilöntäaineita hedelmät ovat todella herkullisia.

Muista käydä torilla

Torilta voi ostaa hedelmiä ja vihanneksia
Majoituimme Donji Segetissä. Se oli hieman syrjemmässä suurimista ruuhkista. Meillä oli todella upea majapaikka. Jonka omistaja on todella ihana. Hän auttoi meitä paljon ja hänen aamiaisensa olivat erinomaisia :) Eniten mieleen jäivät heidän tekemänsä kirsikkahillo ja äidin tekemä punaviini.
Suosittelen majapaikkaa sinulle. Se ei ole liian keskustassa, mutta sieltä on joka paikkaan lyhyt matka.

https://www.facebook.com/ZgogoCroatia

Donji Segetistä, Sliptistä ja Trogirista kulkee säännöllisesti vesibussi. Vene kulkee noin 30 minuutin välein ja erittäin mielyttävä tapa kulkea kaupunkien välillä. Yhdensuuntainen matka maksaa 20 kunaa per lärppä.

Kadut ovat upeita illalla

Krka kansallispuisto

Krka kansallispuisto on on todella upea ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Alue on todella iso ja sinne kannattaa varata kokonainen päivä. Kansallispuisto on yksi Kroatian kauneimmista ja vaikka matkaa sinne tulisi, se on uhrauksen arvoinen.

Huom! Lippujen hintaan sisältyy ilmainen bussikuljetus alueelle. Älä ole niin pölö kuin me ja kulje kivistätietä alas. Ei ole sen arvoinen. Emme tienneet ilmaisesta kuljetuksesta ja kuljimme todella pitkän matkan turhaan. Alueelle päästyämme oli kyllä aika uuvuksissa.
Krka

Reitti on aika pitkä ja välillä hieman vaikeakulkuinen. Jos olet liikuntarajoitteinen, niin alueelta löytyy kyllä erillinen reitti. Lähde hyvillä kengillä matkaan ja muista ottaa mukaasi vesipullo.
Krka
Krka

Harmillisesti kyllä, paikalla on todella paljon turisteja. Polulla tarvitaan hyviä hermoja hyvien kenkien lisäksi.  Itse olin kameratelineen kanssa liikenteessä joten ihmiset välttivät minua hieman vaistomaisesti. Kannattaa ottaa valokuva kartasta, sillä mielestäni opasteet olivat aika surkeat.

Alueelle on ripoteltu vessoja ja kahviloita joista voi ostaa virvokkeita. Hinnat olivat suhteelliset edulliset vaikka olisi luullut niiden olevan pilvissä. Reitti on kyllä upea, voit nähdä kymmeniä vesiputouksia ja satoja kaloja kristallinkirkkaassa vedessä.

Plitvice kansallispuisto

Plitvice


Plitvice


Paikka on kuin Krka mutta isompi ja ehkä inan kauniimpi. Koko alue on päästä päähän jopa 8 km. Tätä ei kuitenkaan tarvitse kävellä vaan voit ottaa myös täältä laivamatkan tai junakuljetuksen alueiden välillä. Annan huonon arvosanan opasteista, sillä välillä niitä ei ollut ollenkaan. Reitti on merkattu kirjaimilla ja ne unohtaa todella nopeasti. Kartta kannattaa ehkä ostaa, sen hinta on noin 18 kunia Alueella on kolme laivareittiä. P1 ja P2:en välissä voi kulkea kuinka paljon tahtoo, mutta pisin reitti P3:selle aiheuttaa lippuusi leiman ja sen jälkeen et voi käyttää venettä P3:lle. Juna taas kulkee koko ajan ja sen kanssa voi kulkea kuinka paljon tahtoo. Tai meiltä ei ainakaan lippuja kyselty.


Alue on todella suuri ja joiltain osin erittäin huonokulkuinen. Pitkospuut ja kivikko vaikeuttaa kulkemista, joten jätä suosiolla sandaalit kotiin. Näkemistä löytyy kyllä koko rahan edestä. Tänne maksaa 110 kunia per naamari. Isoin vesiputous löytyy P3 alueelta johon joutuu patikoimaan hetken matkaa.
Muistutan vielä kartan ostamisesta, todennäköisesti sekava opastus liittyy tähän. Alueella on todella hankala kävellä, kun ei ole mitään tietoa, mihin kuuluu mennä. Lipussa olevasta kartasta on hankala hahmottaa ja siitä ei näe putouksien paikkoja.

Tietullit


Kroatiassa on erinomaiset tiet ja auton vuokraus on todella halpaa. Liikenne on suht rauhallista joten kannattaa ottaa auto. Isoin tie A1 on tullitie. Ensimmäisestä tulli paikasta otat lipun seinästä ja puomi nousee. Älä mene kaikkein oikeimmalle linjalle sillä se on tarkoitettu autoille joilla on tunnistin. Heidän ei tarvitse ottaa lippua vaan ajaa läpi. Yläreunasta näet mikä linja on auki. Sesonkiaikana kaikki linjat ovat auki. Älä hukkaa lippuasi. Pääset pikateille ja kun poistut moottoritieltä annat virkailijalle lipun ja vasemmalta puolelta olevasta näytöstä näet maksettavan summan. Tiellä saa ajaa jopa 130 km/h, joten tietä kannattaa käyttää. Maksu noin 280km matkalle on 91 kunia.

Salona


Salonasta löytää Roomalaisten jättämiä monumentteja. Paikalle maksaa normaalisti 30 kunia, mutta kun ajoimme autolla paikalle, niin portit olivat auki ja paikalle pääsi tulemaan vapaasti.

Paikka on pieni, mutta ehkä nopean vilaisun arvoinen. Antiikin aikainen Salona on Rooman valtakunnan Dalmatian provinssin pääkaupunki. Alueella on antiikin aikaisia hautoja ja tekstejä. Salona sijaitsee nykyisessa Solin kaupungissa. Keskiajalla Solin oli yksi tärkeimmistä kaupungeista.Klis ja Klis-linnoitus


Game of Trones fanit ymmärtävät linnoituksen tärkeyden. Nimittäin sarjaa on kuvattu Klisin linnoituksella. Klis Fortressiin sisäänpääsy maksu on noin 40 paikallista ränkylää. Kapuamisen arvoiset maisemat kyllä on, mutta liikuntarajoitteiselle paikka on aika mahdoton. Maiseman pilaajana voi pitää Fast Food & Gold drinks turistikoppia, josta saa kyllä edullisesti virvokkeita. Putiikin edessä on myös vessat. Varaudu hyvillä kengillä.Lisää kuvateksti

Split


Split on Dalmatian maakunnan pääkaupunki. Se on suuri ja vetää turisteja luoksensa. Myös Splitissä on Unescon suojelema vanhakaupunki joka on samalla Dalmatian alueen tärkein kaupunki. Täältä löytää turistikrääsän lisäksi uskomattoman hienoja katuja ja rakennuksia. Kannattaakin varata aikaa sillä joka nurkalta löytää jotain uutta.

Suurien ostoskeskuksien sijaan kannattaa tutustua vanhan alueen käsityömyymälöihin joista löytää käsintehtyä hunajaa ja saippuaa. Alueelle aukeaa joka päivä markkinat joista löytää vaatteita ja kenkiä. Markkinoilla on kiva kulkea, sillä sisäänheittäjiä ei ole ainuttakaan. Sama pätee koko maahan josta se saa minulta suuren plussan. Ostoksia löytää joka puolelta. Suurimmat ja tunnetuimmat ostoskeskukset lienevät Split Mall ja Joker. Splitin sataman vieressä rantakatu täyttyy ravintoloilla ja ostoskojuista. Upeita jahteja ja laivoja voi seurailla kauniilta valkoisila penkeiltä.

Splitistä pääsee vesibussilla käymään Trogirissa ja Donji Segetin kampilla. Käytännössä Split on samanlainen, kuin Trogir mutta suurempi ja näyttävämpi. Sen keskustan Diocletianuksen palatsi on todellakin näkemisen arvoinen ja muutenkin koko Split on rakennettu Rooman ajan palatsin ympärille. Nauti vaikka kupponen kahvia upean palatsin aukiolla ja seuraa Roomalaisnäytelmää jota Kroatialaiset näyttelijät tulevan esittämään kadulle.Rantakadulla on aina vilskettä

Aukioilta löytää kauppoja ja ravintoloita

Kurki joka nurkalle

Kenkien lisäksi kaduilla voi roikkua jopa alusvaatteita

Pidä katse myös ylhäällä

Pieneltä kadulta löytyi myös sateenvarjot

Came of Cocktails 

Aukiolla voi tilata itselleen portaille kahvin

Joka nurkalla jotain uutta

Kadut ovat kauniita

Splitistä lähtee myös laivaristeilyjä

Yhteenveto

Kroatia on kaunis ja turvallisen tuntuinen kohde. Kun Espanja, Kreikka ja Turkki on sataan kertaan nähty, niin Kroatia tarjoaa hieman uutta. Pärnyn kaltaiset vanhat Unescon suojelemat kohteet ovat viihtyisiä ja niitä jaksaa ihastella. En ole mikään ruokamatkailija, mutta nyt täytyy erikseen mainita, että kaikki mitä olen Kroatissa syönyt on ollut erittäin hyvää. Uskomatonta kyllä kaikki ravintolatilaukseni ovat olleet erinomaisia. Jollei Kroatian maisemat kiinnosta, niin tule edes lounaalle, lupaan ettet pety.
Uskomattomat luontopuistot ovat upea vivahde Kroatian muuhun suht karuun maisemaan. Molempiin puistoihin kannattaa mennä ja katsella upeita maisemia.
Kuitenkaan näiden lisäksi maa ei kovin paljon tarjoa mitään niin erityistä, että olisin palaamassa heti. Turvallinen ja kiva kohde jonka kokee kokonaan kerralla. Toinen miinus minulta tulee siitä, että täällä on joku muukin kuin minä. Vaikka matkustimme sesonkiajan ulkopuolella, turisteja on todella paljon. Jossain kohtia meitä on täällä aivan liikaa. Mm. luontopuistojen pienet polut täyttyivät niin pahasti ettei pystynyt pysähtymään katselemaan maisemia. Väen paljous ahdistaa myös Unescon kohteissa, jolloin valokuvista ei näy kuin turisteja. Kroatia on kokemisen arvoinen paikka jossa viihtyy varmasti myös lapsiperheet.


You Might Also Like

0 kommenttia