BORA BORA - Se kuuluisa paratiisisaari - kannattaako matkustaa?

Bora Boran löysi Kapteeni Cook vuonna 1769. Bora Boran nimi oli alunperin Pora Pora, mikä tarkoittaa ensimmäistä syntymistä.Bora Bora löytyy varmasti monen haavelistalta, eikä ihme kun kuvat ovat kuin paratiisista. Mitä kaikkea kuuluisa Bora Bora tarjosi? Tässä minun arvioni tuosta kuvankauniista paratiisin palasesta.

Miten bora boralle pääsee?

Vaihtoehdot ovat seuraavat:

1. Joko lento Helsinki-( Pariisi )-LOS-Tahiti-BoraBora ... lentoa siis reippaasti yli vuorokauden. Menee hermot ja järki ihan varmasti. Lennon hinta on varmasti luokkaa 4000 €.?

2. Jos jotain kautta pääset ensin Tahitille ( Helsinki-Pariisi-LOS-Tahiti ) niin tänne voi ottaa suoran lennon. Lento on suht halpa ja se tehdään pienellä potkurikoneella. ( Argh! En ole lentopelkoinen, mutta täytyy myöntää että inan ahdisti ) Lento kestää 50 min.

Bora Bora


3. Tänne pääsee myös helikopterilla - hintalappu samanlainen - hullun kallista ;)

4. Tai voit on tulla jahdilla Tahitilta noin 6000€ yö/ jahti. Eli laskua iskee n. 12000€ siivu.

5. Tai sitten viimeinen ja ehkä helpoin vaihtoehto, teet risteilyn jossa pysähdytään Bora Boralla.

Bora Boralla risteilylaivoja

Bora Boran lentokenttä oli suorastaan huvittava. Tiesin että se oli pieni, mutta näin pieni? Lentokone joutui jarruttamaan erittäin rajusti jotta se pysähtyi pienelle saarelle bora boran edustalla. Tämän jälkeen hypättiin kuvassa (alla) näkyvään veneeseen ja ensimmäinen risteily olikin sitten edessä.

Kaikki jätettiin saaren toiselle puolelle jossa oli kuljetukset hotelleihin. Ehkä hauskin lentokenttä missä olen ollut. Täällä oli kaikki avoinna. Pääsit liikkumaan vapaasti ulkona ja sisällä. ( Tai kuka nyt saarelta uimaan lähtisi, viimeistään haikalat syö)

Bora Boran lentokenttä
Bora Bora taivaalta. Käytännössä koko paikassa vain yksi tie mikä kiertää saaren

No kannattaako Bora Boralle matkustaa?

No nyt sitten... Olen kovasti pohtinut, että onko matka boralle enemmänkin hifistely- asia? Vai onko tosiaan niin että paikka on rehellisesti niin upea, että osa matkalaisista maksaa viikon reissusta noin 10 000€? vai onko kyse ainoastaan "rikkaiden lomapaikka"- statuksesta? Kauniita rantoja löytää helpommistakin paikoista.
Ravintolan terrassia
Playa Matira
Mutta räknään paikan rehellisesti. Mielestäni se on nyt listallani maailman toisiksi kaunein paikka. Pidän edelleen Uutta-Seelantia maailman kauneinpana paikkana ja se pysyy sijalla numero 1. No kannattaako tänne tulla? - kannattaa! :) Ehdottomasti. Paikka oli todella kaunis. Lähes samantyyppinen kuin Tahiti, mutta paljon kauniimpi. Ei ihme että tätä ihmiset jaksavat ylistää. Vesi on kristallinkirkasta ja meininki on rento. Hotellit ovat sikakalliita ja osalla on varmasti tässä se 'status-meininki' joka nostattaa paikan arvoa.

Meidän bungalosta
Mutta nyt tulee rehellinen mielipide. En matkustaisi tänne kahdeksi viikoksi. Viikon matkaa suosittelen. Koko saaren ajaa ympäri noin puolessatoista tunnissa skootterilla. Ellei sinulla ole kalliita aktiviteetteja, saari saattaa alkaa tuntumaan ahtaalta. Miksi siis saari sai minulta top 2-sijan? Sen vesien takia. Ne ovat niin upeita, että oksat poikki. Vaikka Egyptin rannalla punaisenmeren upea vesi on ollut kirkasta ja käsittämätöntä, niin jää sekin helposti kakkossijalle.

Paikan sijoittaa myös korkealle sen palvelutason vuoksi. Täällä on palvelua. Ehkä liiaksikin minun makuuni. Bora Bora on tunnettu häämatkailijoistaan, joten ihmisten mieliala on valmiiksi korkealla, kun he saapuvat viettämään häähumputuksia saarelle. Nämä varmasti vaikuttavat saaren ylistämiseen. Loppujen lopuksi ei täällä nyt niin paljon ole erikoisuuksia. Käytännössä ensimmäiseltä 20 minuutin matkalta, olet nähnyt sen kokonaan. Saari on jokapuolelta samannäköinen.Mitä bora boralla voi tehdä?

Kuten myös Tahitilla täälläkin kaikki asiat ovat tapahtumia. Jos olet menossa illalla syömään, niin ravintolasta lähetetään hotellisi luo joko vene tai auto. Eli liikapalvelua tiedossa. :) Meillä oli vedenpäällä oleva bungalow. Aamuisin aamiainen tuotiin suoraan huoneeseen jonka nautimme terassilla. Joo, oli upeaa. Mieheni hyppäsi aamuisin aamiaisen jälkeen suoraan parvekkeelta veteen.

Vedenalainen maailma. Kuvien ottopäivänä vesi oli hieman sameaa.
Veden kirkkaus oli tätä luokkaa joka puolella

Täällä on sama kuin Tahitilla. Eli täältä ei löydä 'viihdettä' juurikaan olemisen tilalle. Hotellit järjestävät tanssiesityksiä, mutta muuten saari on jätetty aika luonnontilaan. Mutta mikä hienointa, voit mennä mistä tahansa sukeltamaan korallien joukkoon. Vedestä löytää vaikka mitä. Vesi on niin kirkasta että pohjaan näkee miltein joka paikassa.
Sukeltaminen ja snorklailu on parasta viihdettä Bora Boralla

Mieheni löysi rauskuja joka päivä. Nämä on vaarallisia, joten ei parane mennä liian liki

Jahtiklubi piti iltaisin lauluesityksiä, karaokea jne. Tänne saapui yllättävän paljon ihmisiä veneillä. Uskon että suurin osa olisi joutunut jättämään veneensä rannalle yömyöhään poistuessaan, mutta poliiseja en nähnyt ainuttakaan.
Jahtiklubi valmistautuu yöjuhliin.

Jahtiklubin edustaa yöllä


Sukellusta ja veneretkiä

Bora boralta voi varata sukellusretkiä tai vaikka saarihyppelyn muihin lähialueen saariin. Hinnat pyörivät 150 € per naamari - ( ei ylärajaa, jahdilla 6000€ yö)
Itse olimme kolmessa eri kohteessa jossa kävimme sukeltamassa haiden ja rauskujen kanssa, sekä morjestamassa saaren kuuluisuutta; jättikokoista barracudaa. Minä hai kammoisena tein varmaan elämäni suurimman yllätyksen itselleni, kun hyppäsin haiden sekaan veteen. En olisi ikinä uskonut löytäväni itseäni sieltä, en uskalla edes uida Suomessa kun sielläkin saattaa löytyä joku eksynyt hai. ;)

Hui Hai!

Mie painan haiden ja rauskujen joukossa..kuka olisi uskonut.

Vesi oli niin uskomattoman kirkasta 

Bongattu on myös ihmiselle vaarallisia sitruunahaita

Mustapilkkahai ja jotain ahneita mustia kavereita

Veneemme pohja näkyy 

Sitruunahait. Vaarallisia. Tämän näkemän jälkeen sain paniikkikohtauksen ja käytännössä hyppäsin veneeseen

Hyi olkoon! Tämä barracuda on erittäin tunnettu Bora Boralla. Se on vanhin ja sen mitta on ennätykselliset 2,5 metriä!

Vedenalaista maailmaa ( harmiksemme meillä oli todella huono kamera käytössä, vesi oli huomattavasti kirkkaampaa kuin kuvissa)
Vedenalaista maailmaa ( harmiksemme meillä oli todella huono kamera käytössä, vesi oli huomattavasti kirkkaampaa kuin kuvissa)
Vedenalaista maailmaa ( harmiksemme meillä oli todella huono kamera käytössä, vesi oli huomattavasti kirkkaampaa kuin kuvissa)

Reissut oli järjestetty todella hyvin. Hotelliin ilmoitettiin hyvissä ajoin, mistä meidät tullaan noutamaan ja koska. Aikataulu piti ja koko reissu oli organisoitu todella hyvin. Kaikille annettiin laadukkaat snorkkelit. Suosittelen keräämään muutamia tämän tyyppisiä kokemuksia.

Vedenalaista maailmaa ( harmiksemme meillä oli todella huono kamera käytössä, vesi oli huomattavasti kirkkaampaa kuin kuvissa)

Saarelta löytää kristallinkirkkaan veden lisäksi vuoria. Vuori rakentuu itseasiassa kahdesta eri huipusta. Korkeutta sillä on 727 metriä vedenpinnan yläpuolelta. Vuorelle voi lähteä patikoimaan.

Iltamyöhään liikkeellä
Joka paikasta bongaa bungaloita
Meille annettiin hotelliin tultaessa paikalliset ' menovinkit'. Siinä esiteltiin paikalliset ruokapaikat ja auto- ja mopovuokraamot, helmimyymälät ja muut kohteet. Bora Boralta löytyy muutama ruokakauppa josta löytää kaiken tarvittavan. 'Minikeskustasta' löytyy myös taidekauppaa, helmikauppaa ja iltatori. Mitään muuta koko saarella ei sitten ole ravintoloiden ja hotellien lisäksi. Saarelle ehkä eniten vilskettä tuo vaihtuvat risteilylaivat, jotka työllistivät saarta paljon. Jokapäivä tuli uusia loistoristeilylaivoja joista sitten ihmisiä ajettiin veneellä edestakaisin.

Jos halusi mennä syömään ravintolaan, sinne piti tehdä varaus hyvissä ajoin, koska sieltä tuli aina kuljetus. Jahtiklubilla oli ravintola ja sieltä sai pöydän koska tahansa. Jahtiklubilla oli myös aivan käsittämättömiä jahteja. Silmäruokaa oli siis riittämiin.

MaiKai Jahtiklubi


Kaikki on kallista... todella kallista

Kaikki on bora boralla kallista. Ei ole edullisia asioita. Patonki taisi olla halpaa ;). Menit mihin tahansa syömään tai juomaan niin kaikki on kallista. Tämä osittain johtuen siitä, että kaikki tuodaan ulkoa. Ruoka on ala carte tyyppistä miltein jokapaikassa. ( Bora Boralla on mm. iltatorilla yksi hotdog mesta ja vaihtuvaa ruokaa halpaan hintaan. Täällä paikalliset käy syömässä. En osaa kertoa hinnasta, koska meiltä jäi tämä kokemus väliin, mutta mitä ilmeisemmin ruoka on hyvää - käy ihmeessä kokeilemassa )

MaiKain tonnikalapihvit olivat erinomaisia
Rosmariinipihvi


Erittäin suositut ruokapaikat ovat:

Bloody Mary's Restaurant
MaiKai
Lagoon Restaurant ( Täällä on läpinäkyvä lattia, joten täältä voi katsella haikaloja samalla kun syö)
St. James Bora Bora
Blue Coco

St. James Bora Boralta voi tilata kahdelle romantic-menun, josta voi n. kolmesta vaihtoehdosta valita itselleen kokonaisen iltamenun. Menu tarjoillaan shamppanjan kanssa. Menun hinta oli 160 €. Ruoka on kallista!!!

Maisemat sitäkin kauniimmat
Ravintolat menevät kiinni päivällä ja avautuvat taas iltasella. Aukioloajat ovat miltein jokapuolella 17.30-00.00 ja jonain päivinä 11.00-00.00. Yleensä ravintolat ovat kiinni kello kolmesta kuuteen iltapäivään.

Teimme todella kivan löydön saaren eteläpuolelta uimarantaa vastapäätä. Pienempi ravintola jonka ruoka oli taivaallista ja jopa suht.halpaa. Paikan nimi on Blue Coco restaurant. Siis aivan todella hyvää ruokaa. Inan ehkä kaukana kaikesta. Veneellä ei pääse suoraan viereen, koska ravintola on suoraan uimarannalla ( Playa Matira ). Koko maailmanympärireissun parhaat tonnikalapihvit löydät täältä! Kävimme paikassa muutaman kerran, koska hintalaatu- suhde oli verraten todellakin kohdallaan.


Blue Cocon tonnikalapihvit olivat parhaat koko saarella

Mieheni testasi tietty burgeria
Blue Coco Bora Bora sijaisee suoraan rannalla - en valita maisemista


Millä liikkua Bora boralla?

Ota skootteri tai vene
Avis vuokraamo tarjoaa kartan
Auton vuokraamista en oikein ymmärrä, sillä koko saaren kiertää 1,5 tunnissa skootterilla. Vuokraamoita koko saarella on kaksi. Yritimme saada skootteria iltapäivästä ( noin klo 16.00) mutta siihen aikaan ei mikään enää saarella onnistu. Bora Boralla pitää elää päivä edellä, tämän huomasimme muissakin järjestelyissä. Jos haluat skootterin seuraavalle päivälle, tulee siitä ilmoittaa edellisenä aamuna.  Me vuokrasimme skootterin ja sekin oli kallis. Hinta skootterille oli n. 60 € päivä.


Yhteenveto:

Pohdin edelleen, että olisiko Maupiti ja Moorea tarjonnut saman elämyksen, mutta puoleen hintaan? En osaa sanoa, koska en ole käynyt kummallaakaan saarista. Kuitenkin Tahitia kauniimpi Bora bora oli ja paljon. Pidin Bora Borasta todella paljon. Osittain varmaan juuri siksi, että se ei ole nuorten juhlintapaikka ja siellä ei ole liikaa härdelliä. Saaren rauhallisuus ylllätti minut täysin. Odotin että siellä olisi ollut jos jonkinlaista myyjää ja retkiahdistelijaa liikkeellä, mutta ei ketään eikä mitään.

Tahdon palata Bora boralle ehdottomasti. Se on juuri niin kuvan kaunis kun voi kuvitella. Henkilöille jotka toivovat paljon toimintaa kannattaa valita vaikka enemmin Tahiti. :) Kallista Bora boralla on, siitä ei pääse mihinkään. Tänne ei kannata budjettimatkailijan lähteä. Pieni pätkä maailmanympärireissustamme juuri Bora Bora oli kallein. Se söi rahaa samanverran kuin jo kiertämämme 6 maata yhteensä. Täytyy mennä katsomaan Moorean ja Maupitin tarjontaa ja kertoa sen jälkeen, että kannattaako Bora Borasta oikeasti maksaa.

Bloody Maryn oma laituri


Maisemia

Lisää maisemia

You Might Also Like

0 kommenttia