Uusi-Seelanti - maailman kaunein paikka. Pohjoinen Osa 1- " Jos minulla olisi kaikki maailman rahat, lähettäisin jokaisen kuukaudeksi Uuteen-Seelantiin"Waitanguru Falls
Jotain jo jonkin verran nähneenä, Uusi-Seelanti on edelleen mielestäni maailman kaunein paikka. Pääsin palamaan Uuteen-Seelantiin jo toisen kerran. Uusi-Seelanti kuuluu niihin harvoihin paikkoihin joihin olen halukas palaamaan monesti!. Ensimmäisellä kerralla kävimme pohjoissaarella ja hieman tutkisimme etelää. Toisella kerralla lensimme suoraan eteläsaarelle ja sieltä sisälennolla Pohjoissaarelle.


Taurangan maisemat
Suoria lentoja maahan ei ole. Seelantiin päästäkseen pitää pysähtyä vähintään kerran tai kaksi. Myös lennot maahan ovat erittäin kalliit, mutta sen arvoiset. Jokaiselle Seelantiin sijoitetulle sentille tulee saamaan vastinetta ainakin tuplasti.

Kauniit tiet
Missään käydyissäni maissa ei ole pidetty näin hyvää huolta omasta luonnosta , kuin Uudessa-Seelannissa. Valtio tukee luonnonsuojelua huikeilla summilla ja on mukana tukemassa myös tutkimuksia. Tästä pitäisi ottaa mallia.
Parasta Seelannissa on ehdottomasti luonto ja lampaat. Molemmat saaret kätkevät sisäänsä tiuhaan vaihtuvan maiseman, jolloin Seelannista löytää kaikkien maiden parhaimmat puolet. Seelannista löydät Toscanan kauniit puut ja maalaistalot, Norjan vuonot ja kosket, Thaimaan sademetsät ja suuret puut, Suomen kuuset, rantakohteiden kauniit hiekkarannat ja jylhän vuoriston.
Maa on erittäin monipuolinen. Ihmiset ovat ihania!

Ilman GPS:ää on hieman hankalempi suunnistaa. Vaikka reitit ja pysähdyspaikkoja on merkitty hyvin, joutuu usein oikaisemaan ihmeellisistä paikoista. GPS myös arvioi matkan pituutta, sillä Seelannin tiet ovat todella mutkaisia ja aika vaarallisia. Joten se mitä GPS näyttää matkan pituudeksi kannattaa aina kertoa kahdella. Et voi olla pysähtymättä paikoissa joka pidentää matkaa, mutta tien mutkaisuus yllättää joka kerta. Vuoristoteillä saa ajaa 100km/h. Tätä vauhtia jos ajaisi, on aika äkkiä rinteeltä alas. Paikalliset hurjapäät ajavat teillä kovaa, mutta vääränpuolinen liikenne ja ahtaat tiet pidentävät matkaa paljon.  Ps. Kannattaa ottaa automaattivaihteinen vuokra-auto, sillä Uudessa-Seelannissa on 'vääränpuolinen' liikenne. Helpottaa kummasti.Hunua Falls


Reissulta
Taurangan puut

Koska olemme olleet molemmissa saaren osissa keskityn nyt vain yläsaareen. Kerron Eteläsaaresta myöhemmin. Koska paikkoja ja kyliä on tuhottomasti, kerron vain lyhyesti muutamista pysähdyspaikoistamme. Alla kartta mitä blogini kertomus koskee.
Esittelen kohteitamme palanen kerrallaan, koska paikkoja on paljon


Auckland:

Auckland -uusi vuosi
Jopa kolmasosa koko saarivaltion väestöstä majailee Aucklandissa. Sijainniltaan paikka on hyvä, sillä sieltä pääsee helposti käsiksi upeisiin vesiputouksiin ja sademetsiin. Kaupunki tarjoaa hienoja kahviloita ja shoppailijalle paljon ostettavaa. Koska Uuden-Seelannin kauneimmat maisemat löytää kaupunkien ulkopuolelta, emme viettäneet kovasti aikaa Aucklaudissa. Kaupungissa olemme vierailleet nyt kaksi kertaa. Auckland tarjoaa myös huimapäille aktiviteetteja, eli jos tahtoo tulla korkealta alas - tämä on siihen loistava kohde.

Hotellimme sijaitsi ruusutarhan vieressä. Oli upea aloittaa aamunsa kävelemällä ruusutarhassa. Kaikki ovat tervetulleita ruusutarhaan. Tarhasta löytää yli 200 erilaista ruusulajiketta. Paikan tarkka nimi on: The Nancy Steen Garden - Auckland

The Nancy Steen Garden

Tauranga:

Tauranga on pieni vuorialue. Alueella on myös rantaviivaa jossa voi käydä pulahtamassa. Taurangan kauniit puut puhkeavat punaiseen kukkaan tammikuun lopulla. Alueella on myös hienoja pysähdyspaikkoja joista voit ihailla vihreitä kukkuloita ja merta.

Iltahämy
Taurangan puut
Taurangan maisemia
Taurangan rantoja

Waiau:

Waiaulla on todella hieno vesiputous. Ota uikkarit mukaan, siellä voi uida. Paikalliset käyvät siellä hyppimässä vesiputouksen päältä. Matkalla näkee myös härkiä, hanhia ja tietty lampaita. Vesiputoukselle pääsee helposti, sillä polku on pidetty erittäin siistinä. Matka putoukselle on lyhyt, joten se soveltuu kaikille. Parhaiten pääset paikalle syöttämällä GPS:ään pituussuunnat. Upea paikka, suosittelen käymään.

Waiau putous

Matkalla putoukselle voit törmätä tappeluihin :)


Putouksen alajuoksua

Bridal Falls:

On erittäin suosittu todella korkea putous. Paikalla käy paljon turisteja, joten näköalapaikoilla voi olla hieman ahdasta. Paikka ei ole niin rauhallinen kuin Waiaun putous, mutta myös tämä on nähtävä. Putoukselle pääsee helposti. Matka ei ole pitkä ja polku on hyvä, tosin portaita on todella paljon -polvivikaiselle paikkaa en suosittele. Jatka matkaasi myös alatasanteelle. Alatasanteella näkee koko putouksen kokonaan. On upea näky!Bridal Falls

Marokopa Falls

On ehdottomasti mielestäni kaunein ja massiivisin putous. Tässä kohtaa ei ollut enää sanoja. Istuimme mieheni kanssa hiljaa ja ihmettelimme miten voi olla niin kaunista. Marokopan lähelle ei pääse helpolla, enkä myöskään suosittele menemään lähemmäksi, mitä tasanteelta pääsee. Kivet ovat todella liukkaita ja koski vie mennessään. Marokopa on valtava, kuvasta ei pysty päättelemään sen kokoa helposti. Marokopa on Waitomolla. Waitomon alueella on muutakin nähtävää, joten paikkaan kannattaa uhrata aikaa.


Marokopa Falls
Waitomosta löytää myös kiiltomatoluolat. Hinta on kova mutta kannattaa silti poiketa. Retkeen kuuluu hieman kertomusta tippukiviluolista ja tämän jälkeen pääsee ihastelemaan kiiltomatojen tähtitaivasta veneellä. Retkelle ei saa ottaa kameraa, joten kuvia minulla ei ole. Veneajelulla pitäisi myös olla erittäin hiljaa, mutta kyllähän siellä turistit pitivät meteliä, joka itseasiassa ärsytti hieman.


Kuva lainattu sivuilta.
Löydät lisää tietoa kiiltomatoluolasta täältä: http://www.waitomo.com/Waitomo-Glowworm-Caves/Pages/default.aspx

Omaru Falls

- Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka'. Tässä kohteessa se piti paikkansa. Omaru Fallsin luontopolku oli päätähuimaava!

Omarun kauniita maisemia
Omaru sijaitsee pidemmän luontopolun varrella. Matkalla näkee myös erikoisempia lintuja ja niittyjä. Myös pinkkisavimonttu tulee ohitettua. Ohjeistus on hyvä ja matka sitäkin hienompi. Omarun suurimman pudotuksen näkee kukkulan päältä jonne kannattaa kiivetä. Hieman ehkä pidempi luontopolku, mutta myös ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Ota GPS mukaan. Omarun kansallispuistoon oikaistaan lehmälaitumen kautta. Oli jotenkin hupaisaa kulkea lehmien joukossa. :)


Omaru Falls
Lehmikset :)
Omaru
Maisemia


Kaitoke - Rivendell

Kaitoken alue on tunnettu taru sormusten herrasta kuvauksista. Vaikka kuvauksia onkin tehty eripuolilla Uutta-Seelantia, ei niistä ole jätetty jälkeäkään. Tosin Kaitoken luontopuisto on poikkeus. Täällä on jopa jätetty lavasteita. Paikalla on taru sormusten herrasta materiaalia ja muutamia lavasteita. Paikalta löytää myös Rivedell kuvauksien kartta.


Kaitoke
Luotopolulta löydät matalan kosken lisäksi pitkän riippusillan. Kannattaa tassutella sen yli. :)


Kaitoken riippusilta

Porirua

Porirua oli meille vain yksi pysähdyskohde matkalla. Kuitenkin se osoittautui sitä suuremmaksi. Asustimme pienellä hotellilla meren rannalla.  Porirua on tunnettu upeista design-taloistaan. Kaikki talot olivat pieniä, mutta toinen toistaan kauniimpia. Tämä pieni kaupunki on rauhallinen ja puoleensa vetävä. Heräsin neljältä aamuyöllä kuvamaan rannalle. Oli huvittavaa että mieheni oli lähtenyt samalle rannalle vain muutama tunti aiemmin ja löytänyt aarteen rannalta. Mieheni löysi sormuksen mallisen simpukan. Mieheni kosi minua myöhemmin samaisella reissulla, kun jatkoimme matkaamme Uudesta-Seelannista Vietnamiin. Simpukka oli malliltaan täydellinen sormeen ja sen muoto muistutti kukkaa.

Kaunis sormus - kihlat Vietnamissa
Porirua

Kokoro Dam

Kokoro Dam on kuuluisan Belmont Trigin syövereissä. Belmontin kuuluisat vaellusreitit ovat monen suosiossa, joten ihmisiä tuli vastaan paljon. Alue on äärettömän kaunis. Eripituisista poluista jouduimme valitsemaan lyhimmän, mutta jo tähän matkaan mahtui paljon nähtävää. Upeat saniaismetsät ja palmutunnelit olivat kuin eri maailmasta.

Itse kokoron putous on mitä ilmeisemmin ihmisen tekemä, mutta kaunis sekin oli. Putouksen viereen on laitettu penkki, siihen kannattaa hiljentyä hetkeksi :)

BelmontKokoro Dam

Wellington

Wellington on paljon samanlainen kuin Auckland. Siis suurkaupunki. Ajoimme tänne jo hyvissä ajoin aamulla  ja vietimme aikaa Wellingtonissa pari päivää. Tarkoitus oli jättää auto ja ottaa lautta Pictoniin jotta pääsemme Eteläsaarelle. Wellingtonissa pyörimme kaupungilla ja istuimme kahviloissa. Koska me emme niin viihdy isoissa kaupungeissa, emme lähteneet tutkimaan Wellingtonia sen enempää. Tutustuimme kyllä mukaviin ihmisiin ja saimmekin paljon tietoomme Uuden-Seelannin kulttuurista, koulutustasosta jne.

wellington

Aivan mieletön sarjakuvaliike

kahvilla


Pelkään eniten maailmassa valkohaita ja ampiaisia. Uudessa-Seelannissa on molemmat :o

Yhteenveto:


Tosiaan kohteita oli paljon. Tässä listaus vielä paikoista joissa olemme käyneet. Jokaisesta paikasta minulla on tietoa ja valokuvia. Jos tahdot lisää tietoa jostain kohteesta, käy kommentoimassa rohkeasti, niin kerron kaupungista enemmän. ( tähän listaan lisäsin vain Pohjoisen kohteet, etelän ilmoitan myöhemmin )

Pohjoissaari:
- Auckland
- Takapuna
- Glenfield
- Whangaparaoa
- Silverdale
- Orewa
- Shakespear Regional Park
- Hunua Falls
- Tauranga
- Waiau
- Thames
- Raglan
- Bridal Falls
- Awatumu
- Marokopa
- Piripiri Caves
- Waikato
- Glowworms Caves
- Omaru Falls
- Waitanguru Falls
- Waitomo
- Piriaka
- Makatote
- Horopito
- Mangaehuehu
- Rotokura
- Kaitoke
- Porirua
- Kokoro Dam
- Lower Hutt
- Upper Hutt
- Welligton

Palasimme Pohjoissaarelle toisen kerran tänä vuonna. Oleskelimme suurimmaksi osaksi Eteläsaarella, mutta kiersimme hieman myös Pohjoista. Lähdimme katsomaan paria vesiputousta, joista toinen sijaitsi Shakespear kansallispuistossa ja toinen Albanyssa, Aucklandin lähettyvillä.Lucas Creek Waterfall


Sanotaan että tämä putous sijaitsee salaisessa paikassa. Tämä ei ilmeisesti ole mikään suosittu kohde, sillä itsemme lisäksi emme nähneet muita ihmisiä. Tänne oikaistaan ihmisten pihojen reunalta joka varmaan saa ihmetystä aikaan. Moni varmaan jättää tästä syystä käymättä. 10 minuutin päästä löytyy kyllä upea helmi. Putous on kauneimmillaan kun vettä on satanut paljon. Valitettavasti meidän vierailulla vettä ei ollut tullut yhtään, joten putous ei ollut kauneimmillaan. Putouksen lisäksi jatkona on pieni koski. Vesi näyttää hienolta vedessä makaavien puiden ansiosta. Jos haluat ylittää kosken ja päästä putouksen toiselle puolelle, sinulla on oltava hyvät kengät. Mieheni mulasi veteen. :)

Pääset salaiselle paikalle syöttämällä GPS:ään seuraavasti: S 36° 43.349' E 174° 41.611'
Lucas Creek


Shakespear Regional Park


Shakespearin kansallispuisto sijaitsee noin 45 minuutin päästä Aucklandista. Matkalla on tulleja, mutta jos sinulla on GPS - voit ohittaa ne. Kansallispuisto on erittäin kaunis ja sen eteen on tehty paljon töitä. Mm. näädät ja minkit ovat yritetty pitää poissa jotta linnut saisivat olla rauhassa. Kun pääset kansallispuiston parkkialueelle on edessäsi todella suuri aita. Koko alue on aidattu näiden tuholaisten vuoksi. Sisään pääsee pääportista jonka ovet sulkeutuvat automaattisesti. Vietä hieman aikaa lukeaksesi paikan historiasta. Kansallispuistosta saa paljon tietoa heti porttien jälkeen koska siihen on pystytetty ns. näyttely.
Kun jatkat matkaasi polulle, desinfioi kenkäsi. Tee tämä myös kun tulet pois alueelta. Desifionti aineet ja kenkä harjat löytyvät helposti polun alkupäästä ja siihen on myös lisätty ohjeet. Olisi hyvä että kaikki tottelisivat Uuden-Seelannin toiveita, sillä rahaa on laitettu paljon kiinni luonnon säästämiseksi. Tuota työtä olisi kaikkien tuettava. Puistosta pääsee vesiputoukselle jonka nimi on Gully. Valitettavasti tämä on kauneimmillaan vain kun satanut. Ja meidän käynnillä kun vettä ei tullut, oli putous käytännössä muutama pieni pisara. Silti putouksen eteen oli kiva istahtaa ja kuunnella lintuja ja pientä veden liikettä.
Gullyn pieni noro :(

Taru sormusten herrasta

Jos olet Taru sormusten herrasta -fani ja lähdet sen katsomaan kyseisiä maisemia, listasin alle muutamia kuvauskohteita joita Pohjoissaarella kävimme.
Me emme käyneet Hobittilassa, mutta ajoimme ja kävimme monessa kuvauskohteessa.

Hobittila - Waikato
Rautapihan puutarha - Upper Hutt
Konnun metsät - Otaki Gorge Road
Bukinpurin lautta - Maukau
Metsä Briin läheltä - Takaka Hill
Peikkokorpi - Waitanrere Forrest
Rivendell - Kaitoke

Hintataso ja hotellit:

Yleisesti Uusi-Seelanti ei ole halpa paikka. Hinnat pyörivät Suomen tasossa. Rahaa tuntui menevän suunnattomasti. Meillä on joka kohteessa hotelli, tässä säästät paljon jos nukut teltassa tai autossa. Varasin ja suunnittelin koko reissun ennakkoon jo Suomesta käsin. Tämä tietty tarkoitti aikataulua. Olin kuitenkin suunnitellut reissun niin väljäksi, ettei meille tullut missään kiire. Aikataulutus oli erittäin onnistunut. Suunnitelmat eivät muuttuneet koko reissulla.

Jos varailet hotelleja suomen kautta kannattaa valita tarjoajaksi Booking.comBooking tarjoaa peruutusmahdollisuuden jos suunnitelmiin tulee muutos. Maksat hotellisi vasta paikan päällä.
Matkalta
Piripiri Caves

Hunua Falls
Taru sormusten herrastaTästä vielä pikalinkit muihin Uuden-Seelannin kohteisiin:

Auckland, Thames, Tauranga, Kaitoke, Wellington jne


Picton, Nelson, Abel tasman, Christchruch jne.

Fiorland, Queenstown, Owaka, Milford Sound jne

You Might Also Like

0 kommenttia