Kuuba -la Habana- Osa 1

Tervetuloa nojatuolimatkalle Kuubaan!


Kävimme mm. Caibariessa, Havannassa, Remedioksessa, Santa Mariassa ja Trinidadissa.
Kerron näistä kohteista hieman enemmän. Kävimme myös paljon muualla, mutta nämä paikat olivat erittäin erikoisia. Kuuba on sellainen paikka, johon varmasti vielä palaan.

Voitin Kuuban valokuvillani Ifolorin järjestämän vuodenkuvakirjakilpailussa. Kirja voitti sarjavoiton matkasarjassa. Lue asiasta lisää täältä: MATKAHULLUN PÄIVÄKIRJA

Ifolorin kuvakirjat Tuo digikuvat upeasti esille! Kaunis ja laadukas Ifolorkirja on kuin vanhanajan valokuva-albumi, mutta paljon kätevämpi. Se on oikea painettu kirja, jonka teet itse omalla koneellasi ilmaisen ja helpon Ifolor Designer -kuvakirjaohjelman avulla.


Havannabensa-asema Havannassa

Liikenne

Kuubalaiset bussit ovat hieman arvaamattomia ja usein myöhässä, joten parempi on 'vuokrata kuski'. Meillä oli pari kuskia joiden kyydissä saimme siirtyä mm. Havannasta Caibarieniin. Matkaa tuli autolla huonojen teiden vuoksi noin neljä tuntia. Havannassa taxi ja kävely ovat erinomaisia vaihtoehtoja kulkea.


Huoltoasema
Koulubussi
Sivukadut

Hintataso

Hintataso vaihtelee. Koska kyse on köyhästä ja omavaraisesta maasta, on hintataso aika korkea. Asioita joista on puutetta, kuten puhdistustarvikkeet ja vaatteet voivat olla helposti kalliimpia kuin Suomessa.

Havanna - rappioromantiikkaa


Havanna on äärettömän upea paikka. Ihmiset ovat iloisia ja kadut ovat toinen toistaan upeampia.
Rakennukset on maalattu värikkäiksi ja kaduilla pyörii vanhoja amerikanrautoja. Puutetta on jokaisella mm. ruokatarvikkeista jne. Asustelimme majatalossa. Nuori Kuubalainen tyttö kävi tekemässä meille joka aamu aamiaista. Aamiainen vaihteli sen mukaan mitä oli saatavilla.
Havanna on todella kiva kohde. Ihan pelkästään käveleminen kaduilla toi hymyn huulille. Kamera paukutti tuhatta ja sataa, koska tuntui että jokaisella nurkalla oli jotain nähtävää.

Havannassa kannattaa tosiaan kierrellä paljon jalkaisin. Tällöin näkee huomattavasti enemmän kuin autosta käsin. Kävimme hedelmätorilla ja kiertelimme ahtaita katuja. Kävimme myös paikallisten suosituksesta katsomassa salsanäytöstä. Taisimme olla ainoat turistit koko esityksessä.
Löydä matkakohteesi - Booking.com
Liikennettä Havannassa
Iloiset rakennukset
Kuubassa on tällä hetkellä kaksi eri valuuttaa. Toinen on turisteille, jolloin myös hinnat ovat turistiluokkaa. Jos saat käsiisi paikallista valuuttaa niin sitä voi käyttää vaikka paikallisissa leipomoissa jne. Paikallisella valuutalla saa rahoilleen vastinetta. Vertailuna voidaan vaikka sanoa, että ostin kokonaisen täytekakun noin 3€:n hintaan, kun taas kävimme syömässä ravintolassa, jolloin hinta oli turisteille noin 10 €:n luokkaa.

Amerikan auto ajelulle

Osalla Kuubalaisista on oma amerikanrauta. Koska varaosia ei ole helposti saatavilla, oli nähtävillä vaikka minkälaista viritelmää. Mm. kumitiivisteitä ei ole, joten Kuubalaiset rakentavat ne pahvista. Pitää kyllä sanoa, että aika neronleimauksia siellä oli nähtävillä. Kun asioita ei saa helposti kaupan hyllyltä niin pitää soveltaa. Hatun nosto heille!
Kun auto on kunnossa se voidaan hyväksyä Kuubalaiseen autokerhoon. Autokerhoon pääsyä voidaan pitää erittäin suurena asiana. Autokerholaiset auttavat toisiaan ja muutenkin Kuuban kulttuurissa oli havaittavissa erittäin sydäntä lämmittävää toistensa huomioimista. Perheessä kaikki vetää yhtä köyttä.
Turistit ajelulla
Rappioromantiikkaa
Kuuban kauniita värejä
Auton kuntoon saaminen ei ole mikään nopea juttu vaan aikaa menee suunnattomasti mm. varaosien hankintaan.
Kun olet kerholainen, pääset kuljettamaan turisteja. Kaikki autot Kuubassa ovat melkein taxeja, mutta Kuuban sisällä näyttää olevan sanomattomia sääntöjä. Parhaat autot ovat määritetyllä alueella ja turistit voivat hypätä kyytiin. Heille tarjoillaan Havannan parhaat nähtävyydet.
Amerikanrautoja ja taxeja

Salsan tahdissa

Päätimme tutustua paikallisten suosituksessa Salsanäytökseen. Näytöksessä esiteltiin kaikki Kuuban eri tanssit. Ihmisiä oli kertynyt tilaisuuteen paljon. Muistaakseni esitys maksoi noin 5 €.

Salsaa


Tilaisuus olisi kestänyt vaikka kuinka kauan, mutta livahdimme pois sateen tullessa. Levymyyjiä oli paljon. Ostimmekin pari levyä kannattaaksemme Kuubalaista kulttuuria.

Meidän sivukadulla

Plaza Revolution

Tämä alue oli selkeästi rakennettu Neuvostoliiton aikaan. Telkkaristakin tuttu Castron ja
Che Guevaran kuvat olivat näkyvillä rakennusten kyljessä. Lähes kaikki Amerikan auto -ajelut pysähtyivät tässä. Joten lähialueella istuskellessa voi seurata upeita amerikanrautoja. Paikalla on myös Jose Martin muistomerkki. Ihan käymisen arvoinen paikka. Ehkä ei ihan niin romanttinen paikka, mutta käymisen arvoinen kyllä.
Muistomerkki aukiolla
Aukion amerikanrautoja
Plaza Revolution

Vanha Havanna

Vanha Havanna on myös käymisen arvoinen paikka. Aukioilla voi nautiskella paikallisesta musiikista ja katsella kirkkoja. Entisajanloiston pystyy aistimaan ja näkemään vaikka osa rakennuksista on jo hieman huonossa kunnossa. Vanhan Havannan kirkko oli kyllä upea. Paikalle olikin tullut monta linja-autollista turisteja. Mutta siellä missä turistit - siellä taskuvarkaat. Valokuvaamisen kanssa saa olla tarkkana. Jos menet kuvaamaan jotain Kuubalaista esim. sikarin kanssa,  joudut siitä maksamaan jälkikäteen. Koska tiesin tämän, jätin nämä kuvat ottamatta. Tosin näistä joka päivä paikalla olevista sikari ihmisistä on jo maailmalla niin monta kuvaa, että jopa osa valokuvauskisoista on kieltänyt ne.

Vanhan Havannan sivukatu
Vanha Havanna
 
Vanha Havanna
Käy ihmeessä ostamassa paikallista taidetta ja sikareita. Ostimme yhteisesti isomman laatikon Cohiban sikareita. Jaoimme ne sitten Suomessa. Omiani en ole edes polttanut, mutta aion ottaa mukaan yhden kun lähdemme häämatkalle.
 

Havannan iloiset värit ja upeat autot saa pohtimaan paluuta

On erittäin harvoja paikkoja joihin palaisin uudelleen. Oman käsitykseni mukaan on nähtävä joka kerta uutta. Kuuba onnistui muokkaamaan omaa ajatusmaailmaani niin paljon, että tänne tahdon palata. Listassani on nyt siis kaksi paikkaa joihin matkustan uudelleen Kuuba ja Uusi-Seelanti.
Meidän sivukadulla

 
Kerron lisää Kuubasta osassa 2.
 
 

You Might Also Like

0 kommenttia